Blog

Kærlighed

Hvad er kærlighed? Og hvilken type er du, når du er i et parforhold? Hvad føles som kærlighed for dig?

Det kan være relativt forskelligt fra menneske til menneske hvordan og hvad vi forstår ved kærlighed
Dog kan det være afgørende for dit parforhold fungerer. Hvis du og din partner er meget forskellige i jeres opfattelse af hvad kærlighed er. kan det give problemer og konflikter i jeres forhold.
Du vil kunne have oplevelsen af ikke at blive mødt og set og risikoen for at jeres forhold bliver kortvarigt er tilstede.

Kærlighedens tre grundpiller

Teoretisk set består kærligheden af lidenskab, intimitet og forpligtelse. Lidenskaben er den sanselige og erotiske betagelse af den anden person. Intimitet rummer dyb fortrolighed, forbundethed, følelsen af samhørighed og omsorg for hinanden.
Forpligtelse er det at have knyttet bånd til et bestemt menneske og at man ikke lader sig friste af at have forhold til andre.

Desuden er det vigtigt at respekt også er tilstede, da det kan være afgørende for forholdets varighed. Ved manglende respekt har de tre ovenstående grundpiller svære levevilkår.

Typer af kærlighed
Kærlighed kan inddeles i tre kategorier:

  • Lidenskabelig kærlighed
  • Venskabelig kærlighed
  • Omsorgs kærlighed

Lidenskabelig kærlighed er kendetegnet ved indbyrdes erotisk tiltrækning, seksualitet er vigtig. Intimitet har stor betydning forstået som nærhed og nærvær.
Det kan være forelskelsen som er her i den første tid i et forhold. Dog er der nogen par som formår at bibeholde det gennem livet sammen fordi de har særlig opmærksomhed på det erotiske.

Venskabelig kærlighed er hengivenhed, intimitet og forpligtelse og uden den erotiske tiltrækning. Sexlivet er ikke vigtigt.
Denne kærlighed er måske den som vi oplever efter at have levet sammen i mange år og når vi bliver ældre. Det kan også være i det forhold hvor sexlivet ikke betyder noget.

Omsorgs kærlighed er ubetinget omsorg og nærvær med den hensigt at gøre partneren glad ved at yde omsorg for vedkommende uden at der er blevet stillet krav om omsorg.
En kærlighed hvor det at have betydning for hinanden er vigtigere end noget andet.

Hvilken slags partner er du?

I kærligheds forhold har det betydning hvilken tilknytnings stil du har. Man kan betragte det ud fra tre overordnede måder:

  • Tryg tilknytning som har grundlag i at være blevet mødt og set i forhold til ens behov på ne hensigtsmæssig måde. Det betyder at man er overbevist om at de positive følelser hos sig selv og den partneren er gensidige og er gennemgående trygge ved ens partner.
  • Nervøs eller ængstelig tilknytnings stil som er utrygge ved partneren på grund af manglende selvtillid og tro på eget værd. De kan blive kontrollerende og søge efter beviser på at partneren er dem tro.
  • Undgående eller svag tilknytnings stil hvor man tvivler på sine egne følelser for partneren, for ikke at knytte for tætte bånd. Man er ofte bange for at blive bundet for tæt til sin partner og frihed betyder en del.

Kærlighedens kabale

Kærligheden er en svær kabale at få til at gå op for nogle mennesker, og jeg tænker det er vel ikke så underligt når det kan være så sammensat. Det har betydning hvordan vi knytter bånd, om vi har brug for sex og erotik eller om vi har brug for at yde omsorg for at føle kærlighed.
Derfor kan det at blive klar over hvad der er vigtigt for dig i dit kærlighedsliv med en partner være ret så afgørende for om det bliver et kortvarigt eller langvarigt møde. Begge dele kan være helt fint. Det handler om hvilke forventninger der er til det andet menneske.
Hvis du oplever at du bøvler rundt og ikke kan finde hoved og hale i dit kærlighedsliv, så kan det være gavnligt at få hjælp til at redde trådene ud.
Måske har du en uhensigtsmæssig adfærd eller måske forelsker du dig i den forkerte type?!

Kh Vibeke